MenüLátogatottság:

Online:2


Horror / érdekességek/építőipar


Ez a menüpont azért jött létre, hogy az itt bemutatottak - ha lehet -  többet ne történjenek meg senkivel... Meg lehet rajta hülledezni. Nagy az Isten állatkertje, ami nem is baj, csak ledőlt a kerítés. Az itt látható felépített tüzelőberendezéseket nem végzett cserépkályhások építették, hanem igazi trógerek, akik a munka végeztével elérhetetlenné váltak. Mondták már nekem, hogy nagy a pofám és mit képzelek magamról, hogy fikázok másokat, nos hadd fikázzam már a trógereket, akik minden végzettség nélkül nekiállnak cserépkályhának látszó életveszélyes tárgyakat építeni, meg burkolni, kemencét, sparheltet rakni, tetőt és még sorolhatnám.

Hiába, munkaerőhiány van mindenhol, a kóklerek aranykorukat élik.

2008-ból, egy angol oldalról: 1400-as évekbeli magyar cserépkályha. Az év poénja. A true: igazi szocreál cserépkályha, a zalaegerszegi csempegyárból, pókhálós kézi csempének hívják. respekt a cserépkályhásnak, aki ezt a terméket középkorinak adta el. :-)


Piros lap.


Hiába, no, vidéken nem félnek a tűzvésztől. Vaspörben rémülten fotózva.


Fagyis kanál a szelevényi presszóban este. Reggel tiszta vízben volt még. Nem kértünk fagyit


Kölcsönadtam a kőműveseknek.


Cserépkályha, fali vízmelegítő és konvektor, mind egy 3 nm-es helységből szívják a levegőt. A halál garantált.


R.E.F. vagy E.K munkája. Aki érti, érti.


Megérkeztem Villach mellé dolgozni. Itt akartak altatni.


Végül ebben a szutyokban próbáltam aludni. Nem sokkal később összecsomagoltam és hazamentem.


Teljesen kiégett cserépkályha


A drótozás vajon mi....


Az ajtó megmentődött, a szétverés előtt érkeztünk egy órával.


A tüzelési útmutató, avagy hogyan csináljuk a gyakorlatban? - gyakorlati példa.


Jaaajjjj....


Fijjatalember, visszajön a füst, mi lehet a baj?


Pindurit tele a kályha. :-)


Kátrányvilág.


Alberto Moravia: Unalom


Esztétikus a bekötés.


A szigetelés... Aki csinálta annak lövése sem volt semmiről. A tűzveszély, khm, elég nagy.


Se megkötve, se samott, se semmi.


Ez is egy csoda.


Csodatető. Átvették, kifizették.


Kályha feletti áthidaló! Respekt a mesternek!


Néha átverik az embereket. Gyanús volt az embernek a kályha, kinyitottam az ajtaját és kiesett. Meg kellett cellukszozni.


Celluksz! Tikszó! Gané munka! A hirdetése ezzel a kályhával meg mindenféle szakemberkereső oldalon megtalálható kókler szemét, idős embereket lehúzó csaló. Telefonban nevet is mondok.


Távolról is szar. Jól át lett verve az illető.


Útban volt az ajtófélfa, egyszerűbb volt beleépíteni a cserépkályhába.


Közelebbről. Nem kell nagyon szörnyülködni, lelkes követői is vannak ennek a kályhásnak, ráadásul weboldalakon dicsekszenek vele. Mellettük szól azért, hogy lelkes amatőrök, vállalkozás nélkül. Csak a józan ész hiányzik néha. Ha az önbizalmuk 10%-a lenne meg nekem boldogabb ember lennék.


Szétesőben lévő román "cserépkályha". Ez a második szezonja. A Tímár vaskereskedés Budakeszi telepén megtekinthető. Ugye milyen ügyesen meg van drótozva?


Robbant vízteres.


A "hordozható" cserépkályha a legnagyobb jégben érkezett. Ki is esett az autóból. Egy kollégám megcsinálta, Herczeg Zoli Piliscsévről.


Ki mondta, hogy kinőtt műszálas ruhákkal nem lehet tüzelni?!


Ez az autóm kerekében volt. Egy lakat.


Kókány BT 

 

Csak néztem elhűlve. Ki lehet az aki egy ilyet átvesz? Ki az akinek egy ilyen tetszik? nem beszélve arról, hogy egy hasznavehetetlen bumszli téglarakás éktelenkedik a konyhában, ami sem főzni, sem sütni nem fog. Miért? A platni messze van a tűztalajtól, fűzfavesszőkön kívül egyébbel nem lehet tüzelni az ajtó mérete miatt, a sütő meg olyan messze van, hogy talán 3 óra intenzív tüzelés után egy kenyeret megkeleszt.


Bumm, szólt a Hérás cserépkályha.


Mire nem jó a viacolor... Tűztalaj volt.


Kuka.


Ha nincs drót, lehet tekerni. Bontás közben figyeltem fel erre a "zseniális" megoldásra.


Csőregiszter a központi fűtéshez... Jó messzire dobtuk a cserépkályhától. Amúgy sosem működött, annyira szarul volt összerakva a cserépkályha, hogy a frissen rakott kályhát le kellett bontani és újrarakni.


Szegénynek elmúlt az ideje...


Szigetelés hiánya, kicsit megégett a parketta.


Akármennyire le van szigetelve a hátulja, előbb utóbb a falra épített cserépkályháknál ez lesz. Ezért nem spórolok a hátulján, legyen háta a kályhának és az is csempéből.


Azért van az én kéménybélelő barátom Ferenc testvér, hogy megcsinálja a kéményt, hogy át lehessen építeni a cserépkályhát. Utána ez a csúnya piros öntapadó lekerül a cserépkályháról.


Ez bizony egy rostély.


A lépes méz miatt nem ment ki a füst... Kép kéményseprő kollégától.


Bekötőcső tapétázva.


Kiszedtem a betonajtót, hogy berakjam az előírás szerinti savállót... Mikor kiemeltem a belső ajtót, a kátrányszirup a jó illatával elkezdett csorogni a falon... A probléma: 200-as fémcsővel bélelt kémény, a téglafal és a cső köze meg kiöntve betonnal, vagy malterral, így a füst nem tudja felmelegíteni a falazatot, szépen kondenzálódni kezd - ez az eredmény. Megoldás: kisebb, pl 150-es saválló béléscső. Ott nem lesz probléma.


Az egyik melósnak kellett az alsó ajtó... A párkányt már én mentettem meg, az egész cserépkályhát már nem lehetett, mert a sarkai el voltak törve. Meisseni volt fénykorában, úgynevezett feles bordával, azért nem lehet a törött sarkokat megdrótozni.


Födém áttörés közben találta egy kolléga.


Végül is a régi kémények elmennek falnak...


Még annyira nem is vészes kátrányosodás.


Uhhhhhh..... Egy ügyfélnél lóg a falon. Csak viccből állítása szerint. Szerintem meg mazochizmusból.


Kémények...


Egy zseniális megoldás. VGF szaklap.


Robbantott cserépkályha. Forrás: Orbán cserépkályhabolt


Kátrányfolyam...


Az előttem építő cserépkályhás nem nagyon foglalkozott a biztonsággal, a fekete folt elszenesedett lambéria.


Elszenesedve az egyik oldal... a bekötőcső fölött,


elszenesedve a másik. Füstcső repedés miatt mentünk ki, a lambériás falat jól ki kellett vágni.


Jó alaposan kivágva a fal. A leszigetelt csőről is lesz fotó március elején.


Márkanevet írni erre vacak sarokcsiszolós kép alá nem lehet, mert az hitelrontás. Nekem más a véleményem arról, mi a hitelrontás, mert ilyet többé nem fogok venni, rontja a hitelét magától ez a MeGállt sarokcsiszoló. 1 éves, kétszer cseréltem már benne szénkefét, valamint az "egyedülálló extraszuper porkilökő szisztem" már gyárilag sem működött, ugyanis a nagy múltú P.R.C. országban gyártatja a "patrióta" lászlólengető amerikai cég.


Bekukkantottam a tűztérbe és átláttam a cserépkályhán. Azért nem dőlt még ki a hátulja, mert a háta mögött lévő fal megtámasztotta. Kiesett a samott-tégla, mert nem volt megtámasztva a tűztérfallal.


Kéménytűz valahol Németországban. Forrás: mcsguild.org


Egy kémény Csepelen. Ha nincs az ecetfa, akkor már régen leborult volna, mivel az ecetfa egy szép vastag gyökeret növesztett alá. Intelligens növény lévén erre hamar rájött és egy ágat növesztett ami viszont kitámasztja, ezt nevezem szimbiózisnak. Vajon mikor láthatta kéményseprő?


Ez bizony egy nagyon csúnya kátrányos beázás.


Ilyet még nem láttam: a bontandó elektromos 400kg-os cserépkályhát kivitték a lépcsőházba. Ott bontottuk szét.


Hérás cserépkályha átrakás előtt...Bélelve nem volt a csempe, gázterelő lapok nem voltak beépítve. Járatfal összeomolva, mert tégla helyett tetőcserép volt beépítve. Óvatosan kellett bontani, mert omlott szét az egyszeres kötések miatt. Ja igen a tűztérfal 3-as samottal volt építve, ráültetve a kéménytégla.


Mindenféle EU-s szabványnak megfelelő szerelt kémény rendszer. A cserepkalyha.net kolléga lőtte, a szavait idézem: Bivalyb*szn*don.


Ezt az Index "Rémtörténetek az építőiparban" fórumán lőttem. Csak nézem...


A kép cserépkályha építés közben készült, nem az én építésem közben. Mi a hiba a képen? Az első megfejtő egy új 6-os samott-téglát kap ajándékba.


Ez egy áthidaló lenne, ami a cserépkályha tetején nyugszik. A cserépkályha átrakása csak a fal lebontásával lehetséges, vagy az áthidaló kiékelésével. Na ilyen munkákat nem vagyok hajlandó megcsinálni, csak úgy, ha normálisan berakhatom az áthidalót és nem kell fal omlás veszélyben dolgozni.


Mikor rávakolnak a falra diletáció nélkül.


A csempe kötése annyira nem sikerült.


Furcsa munka tőlem 800m-re. A cserépkályha 3 éves, tüzelni nem nagyon tüzeltek benne, mert nem működik. Szédül az aki ránéz, annyira dől a fal felé. Melltéglák hiányoznak, az alsó átégők kacagtatóan kicsik. Jó olcsó volt, az a lényeg, hogy hogy néz ki másodlagos szempont volt, hogy nem működik, ez ugye viszketést okoz ott is, ahol nem is viszket. Majd a sarokcsiszolóval benyúlok a tisztítódugókon ott ráteszem a vágótárcsát és megszerkesztem, hogy legalább működjön.


(...)


Gyűjtsd a vasat és a fémet, ezzel is a békét véded!


Dupla Hérás cserépkályha, még sosem láttam ilyet.


Ez a Hérás cserépkályha a legmodernebb anyagokkal lett összerakva. Ami a horror ebben az egészben, hogy az építő nem kötötte meg a sorokat, vakon bízott az új anyagokban. Nos bontás közben leborult a felső sor.


Amikor valaki nem ért hozzá. Korona a középpárkány helyén megfordítva fejjel lefelé, Korona helyén pedig a közzéppárkány fejjel lefelé.


Szokásos magyar történet: megvette egy vállalkozó a tetőteret, menet közben becsődölt, eltűnt, a födém meg szigeteletlen maradt, beázott és egy gerenda ráesett a cserépkályhára.


Egy befalazott ajtó, ami a másik oldalról meg még meglévő ajtó. Hátha egyszer még használni szeretnénk.


Szimpla vandalizmus...Kép Lengyelországból.


Itt valami nagyon borzalmas dolog történhetett. Kép lengyelországi kollégától.


Antik Hardtmuth cserépkályha egy iskolában tanév vége után. Karate rúgásokat gyakoroltak rajta. Nekem kell újjávarázsolni.


Ugynabból az iskolából egy zöld antik darab, szintén nekem kell renoválnom. Csodaszép lesz, július végén az "Antik cserépkályhák" menüpont fényét emeli majd.


Kedvenc bekötés: gipszkarton fal, majd kéménykeresés. Egy napot ráhúztunk, mert nem találtuk a kéményt. Meglett persze, hát nem ott volt ahová mértük, mert volt benne egy kis elhúzás...


A kedvencem: vízteres csempekazán bomba. Szépen össze lett barkácsolva, ahogyan az kell.


A fenti időzített csempekazán bomba füstcsöve ami a 14x14-es kéménybe torkollik. A sarokban kátrányfolyó.


Nagyon vadul takarítottak a moppal. Szégyenkezik is szegény. Éppen bocsánatot kér.


Lebontották a közfalat és nahát! Rá volt építve a kályha! Bizony a fal benne volt a kályhában. Elképzelem, ahogy ezt a cserépkályhás megbeszélte a tulajjal... Figyejjen mán, nagy lesz a por ha eztet a tíz centik levágjuk a falbó, van egy JOBB ÖTLETEM!!! Ez csak vicc, nem nagyon értem, mivel vették rá erre a cserépkályhást. Nem tudok rájönni, pedig próbálok. Egy biztos: a fal előbb volt ott. A bal oldali részt rémálom lehetett megcsinálni.


A mobil légkondi csatlakozása. Egyszerűbb volt mint falat bontani.


Salétrom...


Salétrom. Szerintem 2014 megelőlegezett, dobogós helyezett. Itt a mindenhonnan bányászott agyag és homok végeredménye. Ezért használunk tiszta kvarchomokot és gömöri tiszta szürke agyagot. Forrás: cserepkalyha.net


Élére állított tégla az egyik oldal, a másik három pedig vályogfal...Volt itt mindenféle szerteágazó kéménylyuk, vascsövek. A fél falat szét kellett verni a normális bekötéshez.


Csak a szokásos: törött cső. Nem a csőbeépítés szakszerűtlen, hanem a cső anyaga nem megfelelő.


A kedvencek, valamint az antik cserépkályha menüpontban lehet látni mit műveltünk ezzel a cserépkályhával. Ott kellett hagynunk félkészen, mert a pártája még darabokban volt. Sok egyéb poros munka is volt még ebben a szobában utánunk, senkinek sem jutott eszébe letakarni a kályhát... Plusz egy óra volt letakarítani de mint ennél is, megérte a ráfordított időt.


Végül is sarokba nem néz senki.


Ez is kátrány...


Miután a kéményseprő "kitisztította" a kéményt...koromfürtök.


Ki kellett menni a nyócba fugázni egy Hérás cserépkályhát. Gondoltam, ha ott vagyok ránézek a fedésre. Jól tettem. Tripla fedés, 3cm-es jó cementes vakolattal nyakon öntve. (a gázüzemű cserépkályha fedése csak egy sor cserép lehet, hogy ha a cserépkályha durran egyet, azt felfelé tegye, ne oldalirányba) Kéménybélelés volt és a szlovák kályhások megoldották. A jobb sarokban még látható a vakolat.


Ujjujjúúúúúújjj.....


Teljesen tele voltak a járatok: vágtunk bele dugót és kihúztuk... Lakatlan ház, lehetett kibontakozni. Utána természetesen feltakarítottunk.


Ez bizony kátrány. Az eltávolítható fajtából.


Román gázégő. Nem is értem miért nem robbant fel egész Románia. Láttam olyat is, ami egy sima colos cső tűnik el a tűztérben, golyós csappal a kályha oldalán. Azzal szabályozták a nyomást.


Itt a fenti cserépkályha gázégője látható. Rendesen gyufával kell meggyújtani, nem holmi idejétmúlt barbár piezo gyújtóval. Alatta Bukarest metróhálózata látható.


A cserépkályha előbb lett lezárva, mint kellett volna.


No lám, tűzoltó palackból is lehet vízteret csinálni. Vajon miért dobhatták ki a cserépkályhából?


Szétnyílt sarkok, idő előtti lezárás miatt.


A szétszakadt sarkok cseréje művelet közben. Szép munkát végzett az előttem dolgozó, ő nem tehet a felfúvódásról. Egy dolgot nem értettem csak: miért tubusos modern fugázóval fugázott? Tépte is a mázat rendesen, lehet is látni a csempék szélein.


Beépítettünk egy gyári vadonat új csövet, a 2. begyújtás után atomjaira tört. Anyaghiba. Természetesen garanciába cseréltük.


Az örömünk nem tartott sokáig, mert az 5. begyújtás után ismét eltört a cső, igaz ez jobban sikerült, mert csak keresztben, nem atomjaira. Anyaghiba. Immár kicsit idegesebb voltam, mert a gyártó a "nem megfelelő" beépítésre hivatkozik. Mikor kértem, mutassa meg, hogyan kell, az persze nem ment. A szerencsénk, hogy az ügyfél türelmes és megértő.


Vízteres cserépkályha. Érdemes elgondolkodni, vajon megéri? Itt a totális kátrányosodásról és tönkremenetelről beszélünk. forrás: főkétüsz


Bizony, az a cserépkályha bekötője. A cserépkályhát megbontva sem sikerült kiütni a kátrányt, meg kellett bontani a falon lévő kéményt, csak így lehetett megtísztítani a lerakódástól.


Leier kémény csatlakozás. Még nem is lenne baj, hogy a bekötőcső nem megfelelően van csatlakoztatva a kéményhez, a baj a vizes tűzifa.


Méltó helyen egy hirdetéshez...


Igen, ez egy kéménycsonk.


Kéménytűz valamelyik angolszász országban. Olyan, mintha a bácsi nagyon gyorsan szaladna a kerti székkel, pedig a tűzoltó slaggal szalad. Hová vinné a széket, mikor ég a háza? :-)


Ez bizony egy kémény. Lehangoló...


Ismét egy robbantott Hérás cserépkályha.


Na még egy vízteres cserépkályha...


Ki kukucskál ott? Csak nem a jó öreg Mikulás szorult be a kéménybe? Biztosan vitt valamit a gyerekeknek, csak kifelé menet beszorult...


Hoppssza!


...amikor centire pontosan megmondjuk a kéményesnek, hová tegye a kéményt. Természetesen nem ott van, hanem tíz centivel feljebb valamint beljebb öt centivel. Innentől kezdve lehetett plusz anyagokért ugrálni. (cső alá kellett égetni, tehát plusz lapok kellettek) A képen látható anomália gyönyörűen meg lett oldva, szerencse, hogy még egy sor párkány ment rá. A kész cserépkályha a kedvencek menüpontban megnézhető.


Az igazi horror: vadi új, jó drága cserépkályha íves csempe ilyen és ehhez hasonló méreteltérésekkel. Megőszültünk mire befejeztük a cserépkályhát ( a sok vágás és csiszolás miatt (is) ), a pofánkról égett le a bőr a szar minőség miatt. A kör cserépkályha amúgy gyönyörű lett, az új cserépkályhák menüpontban megtekinthető származás feltüntetése nélkül.


Egy szomorú robbantás...


Salétrom...


Kéménytűz valahol Németországban.


A vakolat alatt ott a nád. Kész lyuk volt, vaskályha volt előtte rákötve, a nád meg sem pörkölődött, így nyugodtan kötöttem rá a szimpla svédet.


Maga a gyönyörűség. Kikaparni szinte lehetetlen.


Lesz itt még probléma: ígéretet kaptunk a szabálytalanság megszüntetésére szóban, hogy majd írásban is megkapjuk. A kapcsolók és a konnektor elektromos vezetékei a 300celsius fokos vékonyfalú lemezcső mellett húzódnak kb fél centire. Szigetelve nincs. Zölddel a vezeték nyomvonala, pirossal a vezeték van jelölve. A tűzveszély óriási. Amúgy teljesen mindegy, mert a szigetelt kéménynek is, ahol a füstgáz hőmérséklete 150-180C maximum ott is szigorú előírások vannak. Az életveszély megszüntetéséig erről az építésről kivitelezői nyilatkozatot nem adtam. UPDATE! Ott volt az igen okos generálkivitelező, egész nap kalapban jött-ment, már csak egy Skoda slusszkulcs hiányzott a képből. Ilyen borzalmasan sötét alakkal már régen találkoztam. Azt bírta kinyögni, hogy a vezeték azért van ilyen közel, mert a cső 150-es a megbeszélt 130-as helyett. Nos a cső 120-as, a képen is látni. Ilyen, mikor valaki hazudik.


Csak a szél ne fújjon!


Nagyon szép antik cserépkályha Győrben, bontás közben. Ami szokatlan (!!), hogy a cserépkályha egyáltalán nem volt bélelve, sem a szoknya felett, sem a tűztérben. Amit lehet látni az csak kikenés, jól ráégve a csempére. Pucolni nehéz, mert a próbacsempe salétromos lett a vizes tisztításnál. Marad a száraz tisztítás, a csavarhúzóval kapirgálás.


Találtuk. Ez egy hosszabító lenne egyébként.


A tűztalaj kilyukadt....hogy miként lehetséges ez, a következő kép ad magyarázatot.


Ugyanez békaperspektívából. A tűztalaj apatini hódfarkú cserépből készült, gyönyörűen összetolva pár cserép. 8 évig bírta.


Mercedes Benz Sprinter teherautóm motorja 2013.01.15 10.15.-kor teljesen kiégett negyed óra alatt. Nyest rághatott szét valamit.


Sajnos egyre több a lekátrányosodott cserépkályha. Nem győzzük hangsúlyozni: a tüzelőt tavasszal vegyük meg, lehetőleg két évre előre. A két évig száradt fa az igazi. Ég mint a zsír, füstje alig van.


Hát ettől nem bírtam állva maradni. :-)


Mikor elkezdtük a cserépkályhát, még álltak a falak. A buborék rezgett a vízmértékben, úgy ütötték, vésték a falat, nem kímélve a szerszámainkat, amire párszor ráborult valami törmelék. Az agyatlanok nem értették, miért üvöltözünk velük és az ostoba munkavezetővel, aki aznapra tervezte mindkét eseményt.


Ami szomorú: 3 hetes frissen átrakott cserépkályhánkat pukkantották meg. Amit látunk kezdődő kátrányosodás. Oka: vizes tüzifa!!!


Kicsit megnyomta a gáz. Forrás: Index fórum


Nincs hely a cserépkályha diletációjának, ez az eredmény.


Légtechnika vascsövek. A cső keresztmetszete miatt nem jött létre légáramlás.


Soha nem volt átrakva, ajtó vízüveges agyaghabarccsal beragasztva, sírni volna kedvem ilyenkor.


6-os téglafal, utána fából fal, majd 30 cm és utána a kémény. 70cm-es hirtelen gyártott vésővel tudtam csak kivésni. 3 óra volt. A végén a fa falat motoros fűrésszel lehetett csak tágítani.


Egy sarokcsempe hiányzott egy másik cserépkályhához.


A szigetelés hiánya, fafűtéses cserépkályhánál.


Dupla tűztérfal, cserép járatfal, lelkes laikus munkája 10x10-es átbukóval.


Vizes fától lekátrányosodott felső csigajárat.


Átütött a kátrány.


Lelkes laikus: szalaghornyolt cserép homloklap.


Dióhéj...


A régi bekötőcső helyére csak rá volt húzva a tapéta.


Lekátrányosodott cső.


...és következményei.


Dülöngélő tűztérfal ytong (!!!) párkány, nem kályhás készítette.


Gázégő szikráztatójának türelmetlen nyomkodása.


Vizes fa.


Vízteres cserépkályha


Vasbeton cserépkályha

Itt is ytong párkány, laminált bútorlappal borítva, ha nem látom, el sem hiszem.


A csillagszóró és száraz két hetes karácsonyfa kapcsolatának az eredménye.


 

 

cserépkályha, cserépkályhás, cserépkályha átrakás, cserépkályha építés, cserépkályha bontás
új cserépkályha, bontott cserépkályha, antik cserépkályha, antik cserépkályha építés, antik cserépkályha restaurálás, cserépkályha restaurálás, kályhabontás, vakolt cserépkályha, cserépkályha vakolás
körkályha, henger kályha, antik körkályha
 légtechnikás cserépkályha, épített sparhelt, falazott sparhelt, rakott sparhelt, cserépkályha javítás, cserépkályha tisztítás, sparhelt építés, 
cserépkályha bontás, sparhelt, csikótűzhely, cserépkályhás Budapest, cserépkályhás Budakeszi, cserépkályhás Telki, cserépkályhás Budajenő, cserépkályhás Érd, cserépkályhás Budaörs, cserépkályhás Páty, cserépkályhás Törökbálint[statisztika]